Leto 2010 so Združeni narodi proglasili za Mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Vabimo vas, da spoznate, kakšno bogastvo in vir življenja je biotska raznovrstnost v Sloveniji in po svetu.

Kaj je biotska raznovrstnost?
Zakaj je pomembna?
Kaj jo ogroža?

Biotska raznovrstnost je naše življenje - povedano drugače:

Odločil sem se, da ne bom pesimist na račun narave in biotske raznovrstnosti. Ne moremo si dovoliti propada, biti pesimistični. Pesimizem je zgolj druga beseda za odreči se odgovornosti, druga beseda za lenobo. Vmesno pot med pesimizmom in optimizmom imenujemo upanje, in uresničenje upanja je tisto, čemur pravimo boj. (Jostein Gaarer, norveški pisatelj, 2010)

»Tako veliko število vrst na tako majhnem prostoru uvršča našo deželico med naravno najbogatejša območja Evrope…« je zapisal pokojni znanstvenik dr. Narcis Mršič in Slovenijo označil kot eno od vročih točk Evrope. Več

Ris
(Foto: Miha Krofel)

Ris – na robu ponovnega izumrtja
Danes v Sloveniji verjetno živi le še okoli 20 odraslih risov, ki se redno razmnožujejo le še v snežniško-javorniških gozdovih. Tako je ris ena izmed najbolj ogroženih živalskih vrst v naši državi. Če se bo trend iz zadnjih let nadaljeval tudi v prihodnosti, bo verjetno ris postal prvi sesalec v 21. stoletju, ki bo izumrl v Sloveniji.
Več o risu .

 

Leto biotske raznovrstnosti se je zaključilo, dogodke v letu 2010 si lahko ogledate v Koledarju dogodkov 2010. Vabimo vas k obisku spletne strani Za ljubitelje narave, kjer redno objavljamo najave predavanj, vodenih ogledov in naravovarstvenih akcij za prostovoljce.

 

  • doslej so znanstveniki določili skoraj 2 milijona vrst. Ocenjujejo, da je na Zemlji verjetno vsaj 13 milijonov vrst.
  • upad biotske raznovrstnosti je problem na svetovni ravni, pravi 96 odstotkov Slovencev

Več zanimivosti

30. december 2010: v reviji GEOmix, ki jo izdaja Društvo mladih geografov Slovenije, so sredico decembrske številke namenili biodiverziteti. Predstavili so mednarodno leto biotske raznovrstnosti, varstvo kraških jam, problem povoza divjadi in urejanje prehodov za živali ter mednarodno ozaveščevalno akcijo Zid.

Arhiv novic

  Natečaj za Rastlino in žival leta 2010 / Prirodoslovno društvo Slovenije, rok: 10. november 2010
Datlji Morski datlji? Ne, hvala - Ohranimo morje in pazimo na svoje zdravje, svetuje Tina Trampuš. Več.
Medved
Ne vabimo medvedov k hišam - ostanki človeške hrane ne sodijo v bližino naselij, svetuje Miha Krofel. Več.
Delfini

Če opazite delfine, ne obračajte plovila naravnost proti njim, svetuje društvo Morigenos. Več.

Arhiv priporočil

Kozjanski park
(Foto: Primož Lajevec)

Oktober: Radensko polje jeseni poplavi in retja napolni voda. Več.

Arhiv vabil v parke

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana, www.mop.gov.si