Morski datlji? Ne, hvala.

Datlji

Ste že slišali za morske datlje, školjke, ki so poznane tudi pod hrvaškim imenom prstaci?
Ali veste, da je morski datelj zavarovana vrsta školjke in da jih je prepovedano nabirati, posedovati in prodajati? Prepoved velja za Slovenijo, Hrvaško in druge države EU ter večino sredozemskih držav. Razlog je v tem, da nabiranje škodi morskemu okolju, saj morske datlje nabirajo tako, da razbijejo kamnito morsko dno.

Medtem, ko nabiranje škodi okolju in ogroža biotsko pestrost morja, lahko uživanje morskih datljev škodi našemu zdravju. Morski datlji so namreč v ponudbi le na črnem trgu in niso zdravstveno pregledani. Uživanje pretihotapljenih školjk lahko povzroči hude zastrupitve z biotoksini, težkimi kovinami in drugimi onesnaževali.

Ohranimo morje in pazimo na svoje zdravje. Jejmo školjke, ki so gojene ali nabrane na ustrezen, morju prijazen način. Morski datlji to zagotovo niso. Svoj jedilnik lahko popestrimo s številnimi drugimi vrstami školjk, med katerimi so na primer:

Več o tem si lahko preberete v zloženki, ki jo je Zavod RS za varstvo narave pripravil v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije. Zloženka je priloga januarski številki revije VIP (01/2011), v elektronski obliki pa je na voljo tudi na spletu. Zloženko smo pripravili v okviru projekt Morski datlji? Ne, hvala!, ki ga izvaja Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju s številnimi partnerji in s finančno pomočjo kneževine Monako.


Vaša mnenja ali vprašanja lahko pošljete na naslov: morski.datelj@gmail.com.

Če morske datlje opazite v gostilni, ribarnici ali kjerkoli zunaj njihovega naravnega okolja (morja), lahko to sporočite na:
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ribiška inšpekcija, tel.: 05/669-39-31, e-pošta: irskgh.mkgp@gov.si.

Avtor nasveta: Tina Trampuš, Zavod Rs za avrstvo narave, Območna enota Piran